Halloumi wybieram Cię!

Jeden z najpopularniejszych, a przy tym jeden z najpyszniejszych produktów na Cyprze to właśnie ser halloumi. Ser ten wyrabia się z mleka owczego, ale można robić to również, mieszając mleko krowie, owcze i kozie. Tradycyjny cypryjski ser powinien mieć w środku miętę i dać się bardzo chętnie grillować i smażyć.

Cypryjczycy uwielbiają halloumi, a jeśli o mnie chodzi, jestem w nim zakochana po uszy. Halloumi można podawać na miliard sposobów, choć ja znalazłam ich tylko kilka. No ale ja nie jestem przecież rodowitą Cypryjką. Halloumi można smażyć, grillować, podawać starty jako dodatek do makaronów lub świeży jak uzupełnienie sałatek. Świetnie smakuje na słodko, na słono i jak tylko chcemy.

W cypryjskich tawernach znajdziemy halloumi jako przystawkę i naprawdę warto go spróbować. W sklepach też go nie brakuje. Cena za kawałek halloumi to ok. 2,50 do nawet 11 euro! Nie warto kupować najtańszego sera, bo moja przygoda z takim właśnie najtańszym produktem skończyła się ogólnym podenerwowaniem, przywieraniem sera do patelni i kruszenia się, a przecież przed jedzeniem denerwować się nie warto 🙂 

Skomentuj

Related Articles