Cypryjskie jedzenie okiem Cypryjki

Cypryjskie jedzenie

Kto zna swoją, narodową kuchnię lepiej niż osoba, która w danym kraju mieszka? A kto zna cypryjskie jedzenie lepiej niż sam Cypryjczyk? Oczywiście nikt! A ja mam dla Was niezłą gratkę, bo zapraszam Was do przeczytania wywiadu z jedną z moich cypryjskich znajomych – Marią Chrysostomou:) Wywiad jest naprawdę smaczny, bo o wszystkim, co związane jest z cypryjską kuchnią! Cypryjskie jedzenie ma to do siebie, że smaki są tu bardzo wyraziste i często przesiąknięte zapachem pietruszki i cytryny.

Cypryjskie jedzenie okiem Cypryjki

Jaka jest cypryjska kuchnia?

Najlepsza (śmiech). Na pewno nie jest ostra. Jemy dużo mięsa, ale nie stronimy również od warzyw i serów. Najpopularniejszy rodzaj jedzonego mięsa to wieprzowina, ale lubimy również baraninę. Uwielbiamy również zupy.

Jakie jest najbardziej popularne danie z wieprzowiną a jakie z baraniną?

Zdecydowanie souvla, souvlakia i sheftalies. Można chyba spokojnie powiedzieć, że souvla jest najpopularniejszym daniem w ogóle. Są to duże kawałki mięsa ugotowana na rożnie.

Souvlakia to również bardzo popularne danie. Souvlakia to mniejsze kawałki mięsa i warzywa smażone na rożnie. Często podaje się je na szpikulcu i je się rękoma. Można również podawać w pitcie z różnymi sosami lub na talerzu z frytkami. Najbardziej lubię tę zrobioną z baraniny ale znaleźć można również wieprzowe.

.

Souvlakia
Souvlakia

.

Z kolei sheftalia to nasza tradycyjna potrawa. To coś w rodzaju kiełbasy bez flaka, który zastępujemy membranę, która otacza żołądki świń lub owiec czy baranów. Taka membrana jest przejrzysta i pełna naturalnego tłuszczu. Wnętrze sheftalii jest zrobione ze zmielonych baranich nóg, pociętej cebuli oraz natki pietruszki. Do tego dodaje się soli i pieprzu i tworzy z nich małe kulki. Owija się je we wspomnianą membranę, nadziewa na rożen i smaży tak długo aż ich kolor stanie się złoty, czyli jakieś 20 może 30 minut.

.

Cypryjskie jedzeniem okiem Cypyrjki
Sheftalia

Jecie je w domu czy jest to raczej rodzaj cypryjskiego jedzenia, które dobrze zjeść w restauracji?

Często jemy to w domu, ale wiele restauracji oferuje różne wariacje każdego z trzech dań. Souvla to bardziej rodzinne jedzenie. Dłużej się je przygotowuje, więc przy okazji spożywania souvly zapraszamy znajomych lub krewnych, żeby zjedli z nami.

Ja uwielbiam Wasz ser halloumi!

Halloumi to nasz półtwardy i solony ser wytwarzany z mieszaniny koziego i owczego a czasami także krowiego mleka. Ma wysoką temperaturę topienia dlatego świetnie nadaje się na grill. My w ogóle bardzo często używamy w kuchni grilla bo wiele z naszych dań musi zostać usmażone. Zresztą nasz ser podbija powoli Anglię, Francję i Niemcy. Do Polski na pewno również niedługo dotrze (już jest, ale jest bardzo drogi! Za mały kawałek trzeba zapłacić ok. 17 zł – przyp.red)

.

Halloumi
Halloumi

.

Jak wygląda spotkanie przy cypryjskim jedzeniu?

To naprawdę niesamowite. Tradycja wspólnego siedzenia przy jedzeniu trwa właściwie niezmieniona. Dziś ja tak spędzam czas z moim ojcem oraz resztą rodziny, kiedyś mój dziadek robił to ze swoim ojcem a jeszcze wcześniej jego dziadek siedział tak ze swoim ojcem. Można powiedzieć, że czas mija, a nasza tradycja trwa niewzruszona.

Spotykamy się zawsze bardzo liczną grupą. Mój ojciec przygotowuje wcześniej pastourmę (rodzaj cypryjskiej kiełbasy) i resztę wymienionych przeze mnie potraw, i nadziewa je na szpikulce do grilla. Matka zajmuje się przygotowaniem reszty dań. Wieczorem zaczynają pojawiać się krewni: wujowie, dziadkowie, kuzyni i kuzynki, małe dzieci i te trochę starsze. Ustawiamy na zewnątrz kilka stołów, które łączymy, żeby wszyscy siedzieli razem. Ojciec zajmuje najważniejsze miejsce z jednej strony, a z drugiej pozostaje ono puste. Mężczyźni siedzą bliżej ojca a potem kobiety. Oni piją piwa, wina i naszą rodzimą zivanię, i przygotowują souvlę oraz souvlakię. My zajmujemy się resztą dań. Czasami nawet jest muzyka i są tańce. Podczas jedzenia wszyscy rozmawiają, dyskutują i śmieją się. To chyba najlepiej opisuje naszą kuchnię.

,

Słodycze na Cyprze
Słodycze na Cyprze

.

Cypryjskie jedzenie jest naprawdę wyjątkowe, a sami Cypryjczycy przykładają dużą wagę do rodzinnych spotkań. Byłam kiedyś na jednym z takich spotkań – niesamowite doświadczenie i po prostu pyszne!

Skomentuj

Related Articles