Jedzenie na Cyprze – souvlakia

Jedzenie na Cyprze – souvlakia 

Souvlakia to jedna z moich ulubionych tradycyjnych potraw cypryjskich. Jej zapach unosi się w powietrzu prawie w każdy weekend, a każdy Cypryjczyk ma przy domu wielki grill, który nadaje się do grillowania prawie każdego rodzaju mięsa. Cypryjczycy uwielbiają wieprzowinę, a także baraninę. Ze względu na to, że wieprzowina nie jest moim ulubionym rodzajem mięsa, gdy decyduję się na souvlakię właśnie, wybieram tę z kurczaka, która w otoczeniu grubych, płaskich frytek, warzyw i wszędobylskiej cytryny oraz pietruszki jest wyśmienita. Co ciekawe, warto wybierać na Cyprze malutkie, maleńkie restauracje, nawet te, w których nikogo nie ma. Cypryjczycy na jedzeniu znają się jak mało kto, może prawie tak jak Polacy i są bardzo przywiązani do swoich tradycyjnych smaków. Rodzinne, małe tawerny to miejsca, w których można wyzionąć ducha nie tylko z przejedzenia, ale również z zachwytu nad jedzeniem!

Skomentuj

Related Articles