W przepaściach cypryjskiego cukru

Cypr i jedzenie? To połączenie idealne! Kuchnia cypryjska należy do jednych z moich ulubionych i można w niej znaleźć dużo podobieństw do kuchni polskiej. Jednak cypryjskie słodycze, a zwłaszcza ciastka to moja wielka słabość. Posłuchajcie opowieści o cypryjskiej babeczce!

Babeczka cypryjska różni się od babeczki polskiej głównie tym, że ta pierwsza ma smak. Oczywiście nie ujmując niczego polskim owocom, które na polskiej babeczce się znajdują, zdecydowanym faworytem babeczkowych zawodów jest babeczka cypryjska. Słodka truskawka stoi dumnie ze swoją drugą połówką na kremie. Strach pomyśleć, czym jest ten krem? Ubitą na szybko bitą śmietaną czy też budyniowym pysznym kremem waniliowym? Jeśli postawiliście na to drugie, to witamy w babeczkowym, cypryjskim raju. Na koniec warto przyjrzeć się kruchemu spodowi, na którego można popatrzeć tylko przez chwilę, bo znika w mgnieniu oka. Dlatego babeczka cypryjska stała się moim odnośnikiem do polskiej, cukierniczej rzeczywistości.

Skomentuj

Related Articles