Potrawy i fotografia. Fotografowanie żywności – fotografowanie potraw
Smaczna, estetycznie przygotowana potrawa to nie tylko przyjemne doświadczenie dla kubków smakowych ale także dal oczu. Trzeba jednak pamiętać, że podobnie jak przygotowanie smacznego dania wymaga odpowiednich składników, tak też odpowiednie uwiecznienie danej potrawy jest kwestią umiejętnego jej skadrowania i oświetlenia. Co za tym idzie fotografowanie potraw jest zajęciem, które wymaga kompletnie innych umiejętności niż w przypadku robienia selfie czy fotografowania krajobrazów. Tym samym chcąc poznać tajniki tej techniki konieczne jest zdobycie wiedzy oraz praktyka.
Do tego, fotografowanie żywności jest często ograniczone poprzez konkretne oczekiwania zleceniodawcy. Dana potrawa musi być bowiem ujęta w sposób, która nie tylko pokaże jej wygląd ale przede wszystkim będzie w stanie ująć coś wręcz nienamacalnego czym jest zapach i smak. Mówiąc wprost fotografia danego dania powinno być na tyle sugestywna, by wywoływać wręcz uczucie łaknienia. Trzeba zatem posiadać nie tylko zdolności w zakresie fotografowania ale także w zakresie pewnego wyczucia smaku i estetyki kulinarnej. Smak i styl są bowiem wspólnego dla każdej sztuki.
Najnowsze komentarze